Slik velger du gulv

Vi i Floor Factory har samlet noen gode tips og råd om hva du bør tenke på når du skal velge nytt gulv.

Det er ikke så ofte man bytter gulv, derfor er det viktig å velge riktig når man først skal legge nytt gulv. Det er mange hensyn å ta. Gulvet bør passe til husets stil og dine behov, samtidig som det har god kvalitet. Gulvet er det største møbelet i huset, og er et bærende element for interiør og farger. Riktig valg av gulv kan skape helhet og harmoni i boligen.

Hos Floor Factory finner du et stort utvalg av gulv i ulike farger og materialer med god slitestyrke og støydemping. Vi har et bredt utvalg av parkett, heltre, laminat, vinyl og mye mer. Kom innom en av våre butikker for en hyggelig prat – vi hjelper deg å finne gulvet som passer til ditt behov. 

Våre bestselgere

I hvilket rom skal du legge nytt gulv?

Når du skal velge gulv, er det lurt å tenke på i hvilket rom det skal ligge.
Ulike rom har ulike behov.

 • Et gulv som ligger i en stue eller på et soverom er utsatt for mindre slitasje enn et gulv på et kjøkken eller i en gang.
 • En aktiv småbarnsfamilie vil slite gulvet mer enn en rolig voksen person.
 • Har du store åpne rom kan det være lurt å tenke på akustikk og trinnlyd.
 • Har du kjæledyr eller planlegger å få deg hund? Da er det lurt å velge et gulv som er ripefast og som tåler litt røff bruk. Laminat blir ofte anbefalt hvis du ønsker et vedlikeholdsfritt gulv og har små barn eller kjæledyr, dessuten er det et rimelig alternativ.
 • Vinylgulv er også et meget godt alternativ hvis man ønsker et lettstelt gulv. Det er både vannfast, slitesterkt og stabilt. I tillegg er det lunt å gå på. Våre vinylgulv fra DesignFlooring har en helt unik lyddemping integrert i hvert bord som demper opptil hele 20 desibel. Perfekt for et behagelig bomiljø.

Vedlikeholdsfrie gulv uten krav om pleie
– eller oljet tregulv?

For deg som ønsker et vedlikeholdsfritt og ripefast gulv er både laminat og vinyl å anbefale. Dette er gulvtyper som er lette å holde rene og egner seg godt både for kjøkken og gang.

Ekte tregulv er lune og behagelig å gå på, men de krever til gjengjeld litt mer omtanke. Gir man et tregulv tilstrekkelig med pleie og stell har du et gulv som holder lenge. I tillegg vil du ha et gulv med naturlig særpreg – ingen tregulv er like!

Hvilken slitestyrke bør gulvet ha?

Et slitesterkt gulv er et gulv som tåler mye bruk uten at det blir slitt. Ulike rom utsettes for ulik grad av påkjenninger og slitasje, og vi anbefaler at du tar dette med i betraktningen når du velger gulv. For eksempel trenger gulv på soverom lavere slitestyrke enn et gulv som skal legges i en gang. I kategorien slitesterke gulv leverer vi både tregulv, laminat og vinylgulv, som alle holder høy kvalitet med tanke på slitestyrke.

Når det gjelder slitestyrke og hardhet, så er parkettgulv i aller høyeste grad velegnet til private hjem og i næringsområder med begrenset trafikk. Det handler om å ta forhåndsregler, som f.eks. å sette filtknotter på alle møbelben, beskytte inngangsparti med fuktabsorberende matter, vaske med velegnet pleiemiddel og lite vann. Til arealer med mer trafikk og slitasje finnes det meget godt egnede parketter med eksempelvis grov børsting, heltre gulv av typen industriparkett og stavparkett, som igjen er meget hardføre tregulv.

Laminat og vinyl i en høy sliteklasse er meget godt egnet i et aktivt hjem med småbarn og dyr, eller i offentlig næringslokaler.

Produsentene klassifiserer gulvene inn i sliteklasser – spør oss gjerne hvis du er usikker på hva som er rett gulv for deg og din bruk.

Gulv og gulvvarme

Vi får ofte spørsmål om hvilke gulv som best tåler undervarme. I utgangspunktet kan både parkett, laminat og vinylgulv kombineres med vannbåren varme eller varmekabler. Husk bare på at overflatetemperaturen ikke skal overstige 27 grader og at hele gulvflaten skal ha jevn temperatur. Spør oss gjerne om gulvvarme dersom du lurer på noe.

Rommets overflater og farger

Uansett om rommet du skal legge gulv i er stort eller lite, vil fargen på gulvet ha betydning for den romfølelsen man får. Hovedregelen er at lyst gulv får rommet til å virke større og mørkt gulv gjør at rommet føles mindre og mer intimt.

Har du et lite og trangt rom kan et lyst gulv få rommet til å virke større. Lyse gulv gir en følelse av letthet og romslighet. Har du et stort rom kan mørke og varme fargetoner på gulvet gjøre rommet mindre og gi en koseligere atmosfære.

Størrelsen og bredden på bordene har også noe å si for hvordan man oppfatter et rom. Brede og lange bord får et rom til å virke lenger. Legger du bordene på tvers i et avlangt rom vil det virke bredere.

Ta hensyn til følgende når du velger gulv:
Bruksområde – hva slags bruk gulvet skal utsettes for.

Størrelsen på rommet.
Farger på vegger, møbler og interiør.
Tilgang på naturlig og kunstig lys.
Hvilken følelse og atmosfære du vil oppnå.

NB! Et godt tips er å låne med seg prøver hjem for å få et inntrykk av hvordan de ulike gulvtypene passer inn med resten av miljøet.

Lakkert eller oljet gulv

For et vedlikeholdsfritt tregulv, anbefales det lakkert overflatebehandling. Her finnes det flere typer lakkbehandling – naturmatt og supermatt. For å oppnå en oljet look, uten behov for pleie, så kan man velge supermatt lakk. Denne lakken har oljens matthet og gir en naturlig følelse.

For den som ønsker et tregulv med mest mulig glød og naturlig finish så er oljebehandlet parkett å anbefale! De er nydelige å se på, trestrukturen blir fremhevet og de er meget behagelig å gå på. Det er viktig å være klar over at oljet parkett krever ekstra pleie og omtanke. Et naturoljet tregulv har åpne treporer og er derfor mer mottagelig mot smuss og flekker. For å hindre dette er vedlikeholdsoljing svaret! Hvor ofte – det avhenger av bruken og hvor hyppig det vaskes. Men er du flink til å pleie ditt oljede tregulv, så har du et gulv som er flott i mange år. Det er i tillegg enklere å reparere slitasje og riper med å legge på et lag med olje.

Vurderer du oljet parkett i hele huset så husk å ta forhåndsregler. F.eks. en fin matte foran stekeplata for å hindre fettflekker, og filtknotter under alle møbler, og benytt gulvvask for oljet gulv. Og gi det litt ekstra olje i intervaller fra 2-5 år.

Bærkraftig og miljømerket gulv

Vi i Floor Factory er opptatt av en bærekraftig utvikling. Derfor er alle tregulvene vi fører fra leverandører som har en bærekraftig skogdrift. Dette vil si at for hvert tre som hugges, så plantes det et nytt. Vår leverandør HARO – er Svanemerket og har fått miljøprisen for sitt miljøvennlige designgulv Disano. Les mer om HARO her.

Krav til undergulv

For at gulvet skal holde seg stabilt og godt i mange år, er arbeidet med og kvaliteten på undergulvet viktig.

 • God bæreevne og stivhet
  Undergulvet må være i stand til å bære belastningen som er forventet ved fremtidig bruk, uten at det oppstår svikt og andre skader.
 • Tilstrekkelig med fuktsperre
  Før nytt gulv legges må underlaget være tilstrekkelig tørt og det må brukes fuktsperre.
 • Være plant
  Undergulvene skal være avrettet og plane. Vi benytter oss av Treteknisk Institutt når det gjelder kravene til retthet. (NS 3420)

Vi anbefaler at materialer, underlag og arbeidssted er oppvarmet til minst 18 grader. Det gjelder egne krav til gulv som skal limes til underlaget. Ta kontakt med oss for mer informasjon om dette.

Lyd og støydemping

I noen rom er det viktig å tenke på mulighetene for lyd- og støydemping når du legger gulv. Støy er uønskede lyder og kan være alt fra stemmer og musikk til skritt og stoler som trekkes ut. Trinnlyder er et kjent problem og ikke til å unngå, men lyden kan reduseres ved et smart gulvvalg. Noen gulvtyper gir mindre trinnlyd enn andre. For eksempel så kan gulvtyper som vinyl med myk skumbakside, være med på å redusere uønsket trinnlyd. Vær obs på at jo hardere materialet i gulvet er, jo mer trinnlyd vil det kunne gi. Det finnes ulike typer underlagsmatter og trinnlydsplater som kan legges under gulvet og som demper både lyden i rommet og i underliggende etasjer.

Ved å hel-lime gulv vil trinnlyden dempes med hele 60%, i tillegg vil du få et meget stabilt gulv som du kan legge på store, sammenhengende flater, og sette ekstra tunge møbler som kjøkkenøy oppå uten problemer.

Hvorfor velge parkett?

Parkett er det naturlige førstevalget for mange når det skal velges gulv. Det har kvaliteter som både lunhet, slitestyrke og unikt særpreg, og man finner ikke et eneste likt parkettgulv. De fleste parkettgulv har et såkalt «klikk-system» som gjør det lett å legge, og det kan monteres flytende på flere typer underlag.

Parkettens slitestyrke avhenger av flere faktorer; Overflatebehandling, struktur, tykkelse og trevirke.

Se vårt utvalg av parkett her.

Hvorfor velge laminat?

Laminat er sammen med parkett våre mestselgende gulvtyper. Laminat er et trebasert gulv med slitesterk folie på toppen. Med en naturtro overflate er disse en vinner på forbrukermarkedet. De er lettstelte og ripefaste og finnes i mange flotte treimitasjoner. Har du hund eller har en stor og aktiv familie, eller simpelthen liker det enkelt og vedlikeholdsfritt så er laminat førstevalget. Laminatgulv egner seg godt både til stue, soverom, kjøkken og yttergang. Husk at laminat er kjøligere og hardere å gå på, og kan gi en mer «klikkete» lyd, enn for eksempel parkett og heltre.

For en ekstra slitesterk laminat kan vi tilby laminat med vannimpregnert kjerne, og ekstra slitesterk overflate. Dette er laminat i serien Tritty 200 Aqua, i bruksklasse 23/33, slitasjeklasse AC6. Dette er gulv som fint kan legges i høytrafikkerte områder som restauranter, lobbyer og offentlige næringsbygg. 

Se vårt utvalg av laminat her!

Hvorfor velge vinylgulv?

Ønsker du et lettstelt og lunt gulv er vinyl riktig for deg! Vinyl er et ukomplisert gulv som er både vannfast, slitesterkt og har en lun finish. Vinylgulv kan derfor være et godt valg om du bor i et gammelt hus med dårlig isolasjon. Mange vinylgulv fås med en myk bakside, som gir både en støtdempende effekt og trinnlydsdemping. Vinylgulvene som vi fører kan dempe opptil 20 dB.

Siden vinyl er vannfast, slitesterkt og lett å holde rent, egner det seg veldig godt til kjøkken og gang. For oppussing og private hjem er «klikk-vinylen» å foretrekke, da denne er enkel å legge, uten krav om ekstra materiell og bygger lite i høyden.

En stor fordel med vinylgulv er at de ikke blir påvirket av klimavariasjoner som for eksempel tørr luftfuktighet. Dette er et mer stabilt materiale og kan legges på større flater enn parkett og laminat før det kreves en ekspansjonsfuge.

Nå kan vi også tilby vinyl i fiskebeinsgulv for flytende montering – et helt unikt produkt! 

Se vårt utvalg av vinylgulv her!

Hvorfor velge heltre?

Gulv i heltre er for deg som er ute etter det lille ekstra. Vår eksklusive kolleksjon fra Soar Duo kan spesialtilpasses akkurat ditt behov. Du kan du selv bestemme tykkelse, bredde, overflatefarge og struktur. Her spesiallages alle gulv på bestilling. Våre leverandører produserer også kubbegulv, industrigulv, heltre eik i staver – for montering i mønster, og plank i heltre eik. Men husk at heltregulv beveger mer på seg, og krever derfor ofte hellimt montering. Heltre kan både lakkeres, oljes eller males. 

Se vårt utvalg av heltre her!

Hvorfor velge fiskebeinsgulv?

Fiskebensgulv er en gulvtrend som igjen nyter stor popularitet. Det er ikke mange gulvtyper som har mer særpreg enn det herskaplige og nostalgiske fiskebeinsgulvet. Fiskebensgulv har fått navnet sitt etter mønsteret gulvet blir montert i, som gir assosiasjoner til beinstrukturen i fisken. Stavene i gulvet legges i 90 grader mot hverandre slik at rektanglene danner et repeterende mønster.

En forutsetning for å legge et fiskebeinsgulv i heltre er at man har et fast dekke å lime det fast til. Det vil si at undergulvet må ha et flytsparklet betongdekke som er hinneslipt, spondekke eller gulvgips. Deretter går man over det monterte gulvet med en lett slip før man overflatebehandler med olje eller lakk i ønsket farge. 

Alt dette kan vi tilby gjennom våre montører hos ParkettPartner!

Hvorfor velge gulv med brede eikeplanker?

En annen trend som er etterspurt er de kraftige og brede eikeplankene i lange lengder. Dette er elegante og flotte gulv som egner seg godt på store flater. Vær oppmerksom på at dette er en gulvtype som krever helliming. En hellimt montering hindrer gulvet i å bevege på seg, og holder bevegelsen mer innenfor hvert enkelt bord. Dette fører til at et gulv i brede eikeplanker blir et helt stille og lydløst gulv som kan legges i store flater uten problemer. Se vårt utvalg av brede eikeplanker her.

HARO har også Plaza plank, en 14 mm tykk parkett, som kan legges flytende, også oppå gulvvarme. Se vårt utvalg av brede eikeplanker her.

Kom innom en av våre butikker

Erfaring og kunnskap

Vi i Floor Factory har lang erfaring og mye kunnskap om hvordan du velger riktig gulv, hvordan du legger gulv og hvordan du best vedlikeholder det. Vi hjelper deg gjerne med å velge gulv tilpasset ditt behov, slik at du blir fornøyd med sluttresultatet. Det er viktig for oss. Kom innom en av våre butikker. 

Her finner du oversikt over alle våre produkter

Heltregulv

Soar Duo er et gulv med livskvalitet. Den naturlige, tidløse elegansen til et ekte tregulv er et inspirerende utgangspunkt for interiørdesign.

Vinylgulv

Vinylgulv har mange positive egenskaper; de er slitesterke, lune og lyddempende. Designflooring leverer realistiske og praktiske vinylgulv inspirert av naturen.

HARO Korkgulv

HARO Korkgulv er miljøvennlig, varmeisolerende, lyd- og støtdempende. Kork er en av de mest bærekraftige ressursene og kombinerer det naturlige med det moderne.